Dean Doncos ruilt Rupel Boom voor Racing

Racing maakt van de transferperiode gebruik om een extra aanvaller in huis te halen. Mechelaar Dean Doncos komt het offensieve compartiment van groen-wit versterken.

De 20-jarige Dean Doncos is eigendom van Rupel Boom, het nummer 10 in eerste amateur. Van vandaag tot het einde van dit seizoen draagt hij echter het shirt van Racing.

“Racing wordt pas de 3e club in mijn weliswaar nog jonge leven”, zegt Dean. “Ik ben op mijn 4e beginnen te voetballen bij Heffen. Daar is Boom me op mijn 11e komen halen, om bij de U13 te komen spelen.”

“Bij Boom ben ik altijd gebleven. Ik heb er dus 9 jaar opzitten daar. Vorig seizoen beleefde ik er mijn hoogtepunt door kampioen te spelen in tweede amateur. Als doorgegroeide jeugdspeler van Boom was dat natuurlijk een mooi parcours.”

Wanneer maakte je je debuut bij Boom in de eerste ploeg, Dean?

“Toen ik net 18 geworden was, een invalbeurt tegen Hoogstraten. Bij een van mijn eerste balcontacten kreeg ik meteen een goeie kans om te scoren. Het lukte net niet.”

“Het was wel het begin van een mooie tijd in de A-kern. Vorig seizoen ben ik in tweede amateur op de bank begonnen, maar gaandeweg kreeg ik meer kansen.”

“Op het einde van het seizoen, op het moment dat het moest gebeuren voor de ploeg, kreeg ik mijn kans. Ik heb in de laatste 4 wedstrijden 3 keer gescoord en een assist gegeven.”

“Ervoor had ik ook al wel gespeeld, hoor. Zo scoorde ik onder meer in de beker een belangrijk doelpunt, waardoor we in de ronde erna tegen Eupen konden spelen.”

“Die promotie naar eerste amateur met Rupel Boom was natuurlijk het summum, ook al betekende dat de kern nog versterkt werd en ik daardoor dit seizoen wat moeilijker aan veel speelkansen geraakte.”

Logisch, want het niveau in eerste amateur is niet te onderschatten, toch?

“Zeker niet. Het niveau ligt daar echt hoog. In de kern bij Boom heb je bijvoorbeeld een handvol goeie spitsen. Veel concurrentie dus.”

“Maar ik heb dit seizoen wel wat gespeeld en ik was één keer echt top. Ik voel dat ik dat niveau aankan, maar ik ben nog jong, dus zal mijn tijd nog wel komen.”

Je bent een aanvaller. Altijd geweest?

“Als kleine jongen wel, ja. Maar toen ik van Heffen naar Boom verhuisde, was dat toch een veel hoger niveau en moest ik daar de concurrentie aangaan met onder meer Jorn Vancamp (die later bij Anderlecht en Roda JC speelde en nu voor Beerschot-Wilrijk uitkomt, nvdr).”

“Van het een kwam het ander en zo verzeilde ik enkele jaren op de positie van verdedigende middenvelder. Vooral door mijn gestalte ook, ik ben groot. Maar in de U19 belandde ik opnieuw in de spits en daar ben ik sindsdien blijven staan.”

Wat zijn je kwaliteiten als spits?

“Ik ben een targetspits. Ik kan een bal bijhouden, ik kan kaatsen, ben zo goed als tweevoetig en voetbal graag mee. Ik houd van combinatievoetbal.”

“Ik weet dat er bij Racing gevochten moet worden voor elke bal. Het wordt een zware strijd om het behoud, maar dat schrikt me zeker niet af. Integendeel, dat maakt deze uitdaging alleen maar interessanter.”

“Als ik er niet in geloofde dat Racing zich kan redden, dan zou ik niet komen. Ik weet dat Racing al heel wat matchen onverdiend verloor en dat alles nog dicht bij elkaar ligt. Je moet elke match vechten en winnen, zoals vorige zondag in Houthalen, zo simpel is het.”

Ken je Racing?

“Absoluut. Mijn vader, mijn peter en mijn 2 opa’s hebben in hun jeugd allemaal voor Racing gespeeld. Ik ben zelf nooit veel naar voetbal gaan kijken, maar als ik ging kijken, dan was het naar de Racing.”

“Vorig seizoen heb ik nog een match meegepikt: thuis tegen het Heikant van Stein Huysegems. Jammer genoeg was dat een nogal zware nederlaag.”

“Dat ik nu zelf op het veld van Racing zal rondlopen, maakt het des te specialer. Racing blijft een mooie traditieclub. Mijn peter en één van mijn opa’s gaan trouwens nog bijna elke thuismatch kijken. Toen mijn peter hoorde dat ik voor Racing ga spelen, begon hij bijna te wenen (lacht).”

Heb je er vrienden rondlopen?

“Ik ken één speler van de eerste ploeg: Sacha Fontaine. Met hem heb ik in het middelbaar op school gezeten. Hij is een goeie shotter. Ik heb al contact met hem gehad en hij zegt dat er talent in de ploeg zit. Als hij dat zegt, dan geloof ik dat.”

“Dinsdagavond is mijn eerste training op Racing en ik zal speelgerechtigd zijn voor de match van zaterdag tegen Nijlen. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Keer je na dit seizoen terug naar eerste amateur bij Boom?

“Dat zien we wel. Ik praat met enkele clubs over volgend seizoen, maar wil me nu op Racing concentreren. Ik wil graag bij een ploeg terechtkomen waar ik een rol van betekenis kan spelen.”

“Alles ligt open, net zoals in mijn leven naast het voetbal. Ik zit momenteel in de examens. Ik studeer mijn laatste jaar journalistiek aan de Erasmus-hogeschool in Brussel.”

“Binnenkort begint mijn stage bij de Antwerpse regio-zender ATV. We zien wel wat de toekomst brengt. Ik wil er nu eerst bij Racing een succesverhaal van maken en de club mee in 3e amateur houden.”

Bedankt voor de babbel, Dean, en veel succes met Racing!