fbpx

Dave De Herdt voor de competitiestart, deel 1: “Ik kus mijn 2 pollen”

Zaterdag gaat de competitie van start. In een tweedelig interview kijken we met Dave De Herdt vooruit naar een seizoen in 3e afdeling VV.

Toen Racing tijdens de lente in volle coronacrisis te horen kreeg dat het promoveerde vanuit 1e provinciale betekende dat een grote opluchting. Een groot feest zat er niet in, maar in hun eigen bubbel konden trainers, spelers, supporters en bestuur de promotie toch met een glaasje vieren.

“Op dat moment zijn sportief manager Marc Ghys en ik meteen aan de slag gegaan om een goeie kern voor het nieuwe seizoen te vormen”, zegt coach Dave De Herdt.

“We hadden al een paar jongens op het oog en nu we die zekerheid van de promotie hadden, is een aantal gesprekken in een stroomversnelling geraakt.”

“Yannick Put was het hoofddoelwit. Zo’n speler, op zo’n positie en in 1e amateur: daar moet je geen twee keer over nadenken. We hebben de gesprekken meteen op gang getrokken en zijn snel tot een overeenkomst gekomen. Dat maakte me gelukkig, want het opzet was: ons in elke linie versterken.”

“In doel hebben we Ruben Smet kunnen halen. Die had nog een contract en kon dus niet weg, maar toen er in Hoogstraten een nieuwe trainer kwam, besliste Ruben om zijn contract te laten ontbinden. Dat was voor ons een buitenkans. Hij was meteen overtuigd van ons project, ook al moest hij dan ook in niveau zakken.”

“In de verdediging wilde ik er ook nog een goeie bij. Jens De Paepe kende ik nog van bij Rupel Boom, net als Yannick Put. Maar op dat moment wist ik dat het financieel zeer moeilijk was om nog een speler bij te halen. Ik ben naar het bestuur gestapt met de vraag wat er nog kon. Als je niets vraagt, krijg je niets en nu kus ik mijn 2 “pollen” dat ik De Paepe van het bestuur gekregen heb.”

“Verder hebben we nog enkele goeie jonge gasten kunnen strikken. Bijvoorbeeld Max Van der Brempt en Ilias Van Nuffel, ook allebei van Rupel Boom uit 1e amateur. In mijn middenveld beschikte ik al over goeie spelers, maar een extra speler was geen overbodige luxe. Met Max hebben we een waardevolle kracht binnengehaald. Dat is echt een gast met veel kwaliteiten, ook al is er natuurlijk nog wat werk aan door zijn jonge leeftijd.”

“Idem voor Ilias Van Nuffel. Je moet weten: voorin hebben we met Dean Doncos en Kurt Weuts twee klasbakken rondlopen. Dat is een koningskoppel waar veel teams die hoger dan wij spelen jaloers op zijn. Als speler is het niet evident om daar de concurrentie mee aan te gaan. Veel jongens willen dat gewoon niet. Maar met Ilias is er toch vers bloed gekomen, ook om de concurrentie met Lars Geysels extra aan te scherpen.”

Wat vraagt het bestuur in ruil?

“Laat me zeggen dat ik gekregen heb wat ik gevraagd heb en dat dat vrij uniek is. Dat toont de ambitie van de club. Iedereen weet intussen dat Racing op termijn naar 1e amateur wil, maar dat moet stapsgewijs gebeuren, in een gezonde organisatorische en financiële structuur.”

“Het bestuur toont zich op dat vlak zeer realistisch. Volgend seizoen wil het bestuur dat we zo snel mogelijk het behoud afdwingen en ons dan in de linkerkolom nestelen. Niet in de problemen komen mag niet met deze kern, dus vind ik die linkerkolom zelf een heel gezonde ambitie. Maar ik zeg ook: laten we vooral de voetjes op de grond houden.”

Want?

“Want er is nog veel werk op Racing. De club komt van heel ver terug, en dat in zeer korte tijd. We zijn alles aan het heropbouwen. Zo zijn we ook de beloften volledig weer op de kaart aan het zetten, met trainers Frank Van Gansen en Werner De Smet en veel nieuwe, goeie jongeren.”

“Dat is een proces van lange adem: spelers in de buurt zoeken die voor Racing willen spelen, die willen groeien. Ik houd dat mee in de gaten, zo heb ik al 3 wedstrijden van de beloften bekeken en heb ik hen ook gecoacht toen we met een jonge ploeg op Sint-Niklaas gingen spelen.”

“De medische begeleiding zijn we ook volop aan het opkrikken. Nu is er op elke training iemand aanwezig van de medische cel. Die permanentie is zeer belangrijk, dat is een stap die je moet zetten als je ambitieus bent.”

“Nog iets dat we verbeterd hebben en verder zullen uitbouwen: onze accomodatie. Met het kunstgrasveld dat we nu hebben, kunnen we op training dingen uitproberen die we vorig seizoen niet konden, omdat de velden dat niet toelieten.”

Het is een cliché, maar jij voelt “de nieuwe wind” dus echt?

“Zeker weten. Op alle vlakken. Het bestuur werkt enorm hard. De kantine gaat niet open tijdens de matchen, dus wordt er een alternatief uitgedokterd met bediening van drank in de tribune: geweldig!”

“Toen we aan het trainen waren, zag ik het hele bestuur bezig in de tribunes: stoeltjes afwassen en afplakken, stickers aanbrengen, de circulatie op punt zetten, de wc’s schoonmaken met de hogedrukreiniger… Iedereen steekt de handen uit de mouwen, iedereen trekt aan hetzelfde zeel.”

“Dat maakt dat ik me echt thuis voel op Racing. Die livestream ook die in leven geroepen werd en die ene match dan ook nog met commentaar in het Mechels! Schitterend! Als Antwerpenaar spreek ik tegenwoordig ook al een mondje Mechels, al lijkt het dan meer op Russisch. Maar nu zeg ik ook “ne plekkop”, zoals jullie (lacht). Neen, ik amuseer me heel goed in Mechelen.”

“Het constant nadenken wat beter kan en moet, dat drijft ons op de club. De videoanalyse is bijvoorbeeld in handen van Guido Van Limbergen. Die doet dat geweldig, maar Guido is ook onze keepertrainer en in video-analyse kruipt enorm veel tijd. We moeten zorgen dat we Guido niet overbelasten, dus moeten we eens nadenken of we geen hulp kunnen aantrekken voor hem.”

“Geen enkele club in 3e afdeling VV beschikt over een uitgebreid videoteam, maar laat ons dat in de toekomst rustig bekijken. Met als achterliggende gedachte: als je wil promoveren, moet je altijd 1 niveau hoger werken. Wil dat zeggen dat Racing dit seizoen meteen naar 2e afdeling moet promoveren? Niet per se, maar dan moet het wel het jaar erna de bedoeling zijn.”

Het was een atypische voorbereiding door de coronacrisis. Heb je achterstand opgelopen?

“Het was inderdaad lastig. We hebben onze voorbereiding wel 3 of 4 keer helemaal moeten aanpassen. De beker die opschoof, de competitie ook. Oefenmatchen die we dan opnieuw moesten inpassen… Trainingen die stilgelegd werden, individuele loopschema’s die dan weer van kracht werden.”

“Prettig was dat niet, maar het is nu eenmaal zo. Het puzzelwerk is nu achter de rug, de competitie kan starten en dan zien we wel hoe alles evolueert op gezondheidsvlak. Ik was graag nog een ronde doorgegaan in de beker, maar ik kijk ook enorm uit naar de competitiestart. De competitie is het échte werk.”

Morgen deel 2: de beste vragen van de Racing-supporters voor Dave De Herdt.