Coach De Herdt: “Pfffff, frustraties bij iedereen”

Als één ploeg voetbalt en de andere niet, als één ploeg kans na kans creëert maar niet benut en de andere ploeg alleen maar speculeert op dat ene puntje, dan eindigt een wedstrijd wel eens op 0-0.

Een schoolvoorbeeld is het scoreloze gelijkspel waar Racing mee achterbleef tegen Berg en Dal. Het was een partij waarin groen-wit nog maar eens meer verdiende, maar niet kreeg. Dave De Herdt had er een kwartier na de 0-0 ferm de pest in.

Coach, met welk gevoel zit je hier na de wedstrijd?

“Pffff, ik zit met heel veel frustraties.”

“We zijn zeer goed en scherp gestart. Daarna zijn we een beetje weggezakt, al hebben we op geen enkel moment iets weggegeven, ook niet na de rust.”

“Ik vond onze tweede heft veel beter dan de eerste, op de laatste 10 minuten na waarin we iets te onrustig waren en vergaten om tussen de lijnen te voetballen.”

“Toch creëerden we heel veel goeie kansen, zelfs tot in de allerlaatste seconde. Op sommige dagen vliegen die ballen allemaal binnen, vanavond niet.”

De keeper van Berg en Dal hield alles tegen. Die speelde zijn match van het jaar?

“Ik denk van wel. Hij pakte een punt voor hen. Maar als je écht scherpt bent en het zit allemaal wat mee, trap je die kansen niet op de keeper, voorlangs of net naast de paal, maar in de hoek.”

“Voor Berg en Dal kan ik geen kans opnoemen. Ja, ze zullen wel eens een bal blind naar voren getrapt hebben waarbij wij alert moesten zijn, maar verder kwamen ze niet.”

Op de tribunes waren er ook veel frustraties, over de geniepige trucjes van de tegenstander, de soms botte bijl die bovengehaald werd en vooral het tijdrekken vanaf de allereerste minuut. Hoe zag jij dat?

“Terechte frustraties zijn dat. Die leven bij mij en de spelers ook. Ik vond het ook wel opmerkelijk dat de scheids maar 1,5 minuut liet overspelen.”

“Het is ook frustrerend voor neutrale toeschouwers en onze supporters dat ze de ene ploeg zien voetballen en de andere niet. Omdat die andere niet kan of wil. Dat is jammer.”

“Als je dan al vanaf minuut 1 begint tijd te rekken, omdat zij weten welk tempo wij kunnen ontwikkelen en aanhouden, dan gebruikt die tegenstander alle truken van de foor om dat spel lam te leggen.”

Wat bezielt ploegen om zo te voetballen, alsof er miljoenen euro’s van de Champions League op het spel staan? Zie je jezelf een ploeg opstellen met die mentaliteit, en met als doel 1 punt te pakken?

“Neen, neen. Zelfs als we tegen Real Madrid zouden spelen, zou ik het als coach anders aanpakken. Ik zeg niet dat ik de bal zou opeisen, maar ik zou toch iets te proberen doen in balbezit.”

“Dit is het gevolg van de reputatie die we stilaan opbouwen. Tegen Lille twee weken geleden was het niet heel anders. Die hebben wel iets meer proberen te doen met de bal, maar dat was niet zo’n heel verschillende wedstrijd.”

“Maar Berg en Dal spant de kroon. Ik heb dit seizoen geen ploeg gezien die zo defensief speelde, zo viriel was en zoveel lange ballen naar voren trapte. Ze hebben dit punt gevierd als een overwinning, zelfs bijna een titel.”

Wat heb je de spelers gezegd in de kleedkamer?

“Dat ik hen niks van verwijten, want ze zijn allemaal tot het uiterste gegaan. En dat je soms van die dagen hebt dat het nét niet is. Vandaag was zo’n dag.”

“We zijn het intussen ook al gewoon dat we met 11 tegen 13 moeten spelen, maar dat mag eigenlijk allemaal niet meespelen. Wij moeten gewoon onze job doen. Als we net iets efficiënter zijn, dan winnen we vandaag met 1-0.”

Toch zijn de fans helemaal niet ontevreden, integendeel. We worden verwend en er is in de titelrace absoluut nog geen man overboord. Juist?

“Inderdaad. Het is een lange race, tot de laatste speeldag. Vandaag worden we niet beloond, volgende week op Wezel hopelijk wel.”

“Dat de supporters ons weer zo hard gesteund hebben en ons zelfs tot in de laatste seconde naar voren geroepen hebben, dat maakt het alleen maar erger, want je wil de mensen een overwinning geven.”

“Maar dat is wat je als ploeg nodig hebt: de steun van de fans, weten dat de mensen achter jou staan en achter jou blijven staan.”

“Ik zeg niet dat wij eens niet te snel die lange bal trappen of dom balverlies lijden, maar wij zijn uiteraard Real Madrid niet. Wij zijn maar Racing Mechelen en voetballen maar in 1e provinciale.”

“Maar wij proberen wél altijd te voetballen en zo goed mogelijk te voetballen, ook al is dat door de omstandigheden niet altijd even gemakkelijk.”

Bedankt, Dave, voor de terugblik en veel succes volgend weekend!

Ruimte voor externe advertenties: