Coach De Herdt: “Ik vier de promotie thuis met een pintje”

In moeilijke coronatijden is de promotie van de eerste ploeg naar 3e amateur een hart onder de riem.

“Ik zit hier thuis met een gevoel van opluchting en tevredenheid na het seizoen dat we gedraaid hebben”, zei Dave De Herdt toen we de coach vanavond belden.

“Op voetballend vlak waren we de beste ploeg van de reeks. We wonnen 2 keer van Lille en verloren geen enkele topper. Toch is Lille kampioen, omdat het constanter was dan wij.”

“Maar goed, we gaan over en dat is het belangrijkste in het Racing-project. Natuurlijk had ik de promotie liever gevierd met een overwinning op De Kempen volgende week. Nu vier ik het thuis met een pintje, samen met mijn vrouw en twee kinderen. Dat is helemaal anders.”

“Toch is dit de enige juiste beslissing van de voetbalbond in volle coronacrisis. Ik werk voor een overheidsbedrijf en besefte al snel dat de maatregelen die genomen zijn voor lange tijd zouden zijn en dat er dit seizoen wellicht niet meer gevoetbald zou worden. Zo is het ook gebeurd en in mijn ogen is de afwikkeling van de competitie op een goeie manier gebeurd.”

Ben je tevreden over wat jullie dit seizoen gebracht hebben?

“Ja. Bij momenten hebben we echt zeer goed gevoetbald. Zeker in het begin van het seizoen, toen we daar veel complimenten voor gekregen hebben. De harde realiteit was echter dat we op dat moment niet op een promotieplaats stonden.”

“Maar we hebben de knop omgedraaid en zijn zakelijker gaan voetballen, iets minder frivool. Zeker na het debacle op Hoboken, voor mij het dieptepunt van het seizoen.”

“Maar na Hoboken hebben we een mooie reeks neergezet, die uiteindelijk onderbroken werd door Antonia. We moesten dit seizoen eigenlijk van niemand bang zijn, maar kwaliteit is niet het enige dat telt…”

In jouw eerste jaar bij Racing promoveer je meteen. Dat is knap!

“Ik ben vorig jaar heel bewust naar Racing gekomen, voor een andere club was ik niet naar 1e provinciale gekomen.”

“Het is een club die leeft, met supporters die met honderden de verplaatsingen maken. We hadden uitmatchen waarop 300 tot 400 Racingers aanwezig waren. Dat is iets dat je zelfs in 1A en 1B lang niet overal ziet.”

“Dat zijn omstandigheden waarin het fantastisch werken is, ook al is de druk bij een club als Racing daardoor een stuk hoger dan elders. De fans hebben de voorbije jaren veel meegemaakt en dit seizoen waren de verwachtingen in het vernieuwde bestuur, de spelers en de trainers zeer groot. We zijn zeer blij dat we het seizoen dan kunnen afsluiten met een promotie.”

Hoe reageren de spelers op het nieuws?

“Zeer positief natuurlijk. Hun loopschema begon hen trouwens stilaan op de zenuwen te werken. Voetballers lopen niet graag zonder bal.”

“Voor hen is dit nieuws een grote opluchting. Als je dat aan de telefoon moet vertellen, zijn de emoties en vreugde natuurlijk anders dan op het veld. Hopelijk kunnen we allemaal samen – spelers, technische staf, bestuur, vrijwilligers, sponsors en supporters – in de zomer een feestje bouwen.”

Kijk je al naar volgend seizoen?

“Ik geef de spelers nu een tijdje vrijaf, zodat ze kunnen recupereren en hun hoofd kunnen leegmaken. Daarna stel ik een nieuw fysiek schema op in de aanloop naar de voorbereiding op de nieuwe campagne.”

“We starten – als de coronacrisis tegen dan achter de rug is – half juli de groepstrainingen weer op, dan moet iedereen over een stevige basis beschikken.”

“Hopelijk komen we in een mooie reeks terecht en verder hoop ik op een goeie loting in de beker, zodat we daar een mooie affiche kunnen aanbieden aan de supporters.”

Coach, bedankt voor de reactie en geniet samen met de spelers en jouw collega-trainers van deze promotie. Hopelijk tot snel op Racing!