“Al je na deze transfers geen abonnement koopt, wanneer dan wel?”

Een kleine 3 maanden voor de start van een nieuwe competitie beschikt Racing over een A-kern van 20 spelers.

Sportief manager Marc Ghys is nog druk in de weer met de verdere uitbouw, maar maakte graag even tijd voor een gesprek over de vorming van de eerste ploeg en de ambitie van Racing.

Marc, ben je tevreden met deze spelersgroep?

“Zeker! We hebben met de sportieve cel op tijd ons huiswerk gemaakt en zijn gericht de markt op getrokken. We hadden – onder meer – grote nood aan loopvermogen, techniek en ervaring.”

“Vooral die ervaring was broodnodig, want de voorbije jaren heeft Racing door de bekende financiële omstandigheden met een heel jonge kern gespeeld.”

“Als je met zulke jonge mannen een heel seizoen moet doorkomen, dan geven die het beste van zichzelf, maar betaal je leergeld en dat vertaalt zich soms in de resultaten.”

“Zo zag je dikwijls dat we in het slot van de wedstrijd alles weggaven. Dat had dikwijls te maken met een gebrek aan tactisch inzicht. Een blok dat niet opgetrokken werd, een broodnodig foutje dat niet gemaakt werd om de tegenstander de doorgang te beletten…”

Is dat probleem nu verholpen?

“We hebben een aantal spelers aangetrokken die weten wanneer ze de deur moeten dichtdoen of dat kleine overtredinkje moeten maken.”

“Die ervaring zal ons ongetwijfeld sterker maken. We hebben daar jongens voor gehaald die uit de hogere reeksen komen of de ervaring van die hogere reeksen hebben.”

“Op voorhand wisten we dat het niet evident zou zijn om die ervaring binnen te halen, maar we hebben die spelers één voor één kunnen overtuigen met ons project.”

“Dat is schitterend, want we zijn een ploeg die gedegradeerd is, dus is het niet evident om spelers van dit kaliber te kunnen strikken.”

De spelersgroep is een mix van oud en nieuw.

“Juist. We zijn wel enkele jongens kwijtgespeeld die we graag gehouden hadden, ik denk bijvoorbeeld aan Dondo. Maar spelers maken zelf ook keuzes, dus…”

“Uiteindelijk hebben we de meeste spelers die we wilden houden kunnen houden. De Speler van het Jaar Wout Kerckhofs om er maar eentje te noemen.”

“Alle jongens die gebleven zijn, zijn gebleven met een reden. Bijvoorbeeld dat ze nog een groeimarge hebben om sterker te worden, zoals een Sabri Hmouda. Dan kun je vanuit de sportieve cel alleen maar tevreden zijn dat al die spelers gebleven zijn.”

De nieuwe trainer, Dave De Herdt, heeft graag een kern van 20 veldspelers en 2 keepers, nu is de verhouding 18-2. Wat betekent dat?

“Dat we proberen om nog 2 veldspelers te halen. We hebben nog tijd tot eind augustus, al is de eerste training dan al wel op 15 juli. We tasten de markt af, maar gaan niks overhaasten.”

Met welke ambitie begint Racing aan het seizoen?

“Buitenstaanders zullen zeggen dat wij de topfavoriet zijn voor de titel, maar wij zullen dat nooit zelf van de daken schreeuwen.”

“We moeten aanvaarden dat er iets van ons verlangd zal worden, daarom heeft de club ook geïnvesteerd in al die spelers, en dan moet je als spelersgroep je verantwoordelijkheid nemen en de lat hoog leggen.”

“Maar de waarheid ligt nog altijd op het veld. En daar zal ook blijken dat er nog goeie ploegen in de reeks zijn.”

Welke?

“Ik zie een ploeg of 6 à 7 voor de prijzen strijden. Kontich, Lille, Berg en Dal (met Kevin Oris), Oppuurs dat dit seizoen de eindronde speelde, Berlaar-Heikant dat de finale van de interprovinciale eindronde speelde, Ternesse misschien ook, Nijlen…”

“En wij daar dan ook nog bij, dan heb je er al 8. En dan is er ook nog altijd wel een of andere ploeg die verrast en boven zichzelf uitstijgt. Met andere woorden: het zal geen competitie zijn waar we eventjes los door zullen wandelen.”

De nieuwe coach legde bij de kennismaking met de spelers ook meteen de klemtoon op een goeie fysieke voorbereiding.

“Voor de ervaren spelers was dat geen verrassing. Die zijn een regime gewend van 3 of 4 trainingen per week. De manier om ergens te geraken is door hard te werken, die boodschap is overgebracht.”

“Ik zie in Dave De Herdt veel passie en gedrevenheid. Na de kennismaking met de spelers is hij een week op vakantie vertrokken, maar hij heeft me bijna elke dag gebeld om vanalles te vragen.”

“Hij kijkt vooruit, wacht niet af, is ambitieus en to the point. Sinds het einde van zijn vakantie belt hij me nog meer, soms tot 3 keer per dag. Dat is fijn en professioneel werken.”

De abonnementencampagne begint eerstdaags. Hoe zie jij die verlopen?

“De club heeft de voorbije jaren enorm veel moeite gedaan om te overleven en nu is er met de nieuwe voorzitter François De Keersmaecker en de nieuwe aandeelhouder Michel Vanstallen veel expertise en ambitie bijgekomen.”

“Het heeft er heel slecht uitgezien voor de club – sommige mensen beseffen dat nog altijd niet – maar nu is Racing weer gezond, financieel én organisatorisch.”

“Ik merk dat het bestuur achter de schermen keihard werkt aan een mooie toekomst. In alle stilte en diplomatie ook. Ik zie nu geen maquettes gepresenteerd worden over hoe de velden er over enkele jaren gaan bijliggen. Neen, alles op zijn tijd, en ik heb daar 200% vertrouwen in.”

“Dit is hét moment voor Racing en zijn supporters om weer op te staan, trots en met de borst vooruit. Gedaan met loze beloftes en lege portemonnees. Als je ook ziet hoe het veld momenteel wordt heraangelegd: dat kost enorm veel geld, het is een goed voorteken dat ook daarin geïnvesteerd wordt.”

“Persoonlijk vind ik dat dit het moment is om een abonnement te kopen. Als je nu geen koopt, na al deze transfers ook, wanneer dan wel?”

Marc, bedankt voor de babbel en succes met de sportieve uitbouw van Racing!Ruimte voor externe advertenties: