3 Franse scheidsrechters fluiten Racing-Bocholt: “Uitwisselingsproject”

Racing ontvangt zaterdagavond op OVK de Limburgers van Bocholt. Ook van de partij, en toch wel speciaal: 3 Franse scheidsrechters.

De 3 Franse refs komen de wedstrijd leiden in het kader van een uitwisselingsproject tussen de Vlaamse (Voetbal Vlaanderen) en Waalse vleugel (ACFF) van de Belgische voetbalbond KBVB en de Franse voetbalbond FFF.

Het is Geoffrey Kubler, afkomstig van Metz, die Racing-Bocholt fluit. Kubler is dit seizoen als scheidsrechter actief in het Championnat National. Dat is de 3e afdeling in Frankrijk, net onder de Ligue 1 en Ligue 2.

“Nadat we eerder al zo’n project hadden opgestart met de Nederlandse voetbalbond KNVB zijn we dit seizoen ook met een uitwisseling met de Franse federatie gestart”, zegt Laurent Colemonts.

Laurent Colemonts, zelf jarenlang topref in onze hoogste Belgische competitie geweest, is het hoofd van Top B-CORE, het programma van de KBVB om scheidsrechters beter voor te bereiden op het profvoetbal.

“Als ex-scheidsrechter die in België en het buitenland gefloten heeft, ken ik het vak en begrijp ik dus ook goed wat scheidsrechters meemaken en moeten kunnen.”

“De wedstrijd tussen Racing Mechelen en Bocholt zal voor de Franse refs een interessante en leerzame ervaring zijn. Dit is een mooie kans voor hen om in een ander land te fluiten. Dit soort matchen zal hen sterker maken en voorbereiden op een statuut als profref.”

“Ik zal de Franse scheidsrechters zaterdag ontvangen, begeleiden en quoteren. Ik kom met hen naar Mechelen en zal hen punten geven voor hun wedstrijd en een rapport opstellen.”

Niet toevallig op Racing Mechelen

Het is niet dat er elke week Franse scheidsrechters naar ons land komen. Dat dat zaterdagavond in het Oscar Vankesbeeckstadion wél het geval is, is dan ook speciaal.

“Er waren in november 3 Franse refs in de wedstrijd Cappellen-Heist, in 1e nationale. Het is Voetbal Vlaanderen dat nu Racing-Bocholt heeft uitgekozen om opnieuw 3 Fransen de match te laten leiden”, zegt Laurent Colemonts.

“Zelf sturen wij ook refs naar Frankrijk, zoals de beloftevolle Lander Bultynck, die twee weken geleden 23 jaar geworden is. Maandag vertrekken wij trouwens met een aantal jonge Belgische refs voor een stage van 5 dagen naar Spanje, waar we hen op een professionele manier kunnen begeleiden.”

Bij de keuze voor een wedstrijd met buitenlandse refs wordt gekeken naar de locatie van de match en de kalender.

Laurent Colemonts: “Er wordt ook rekening gehouden met de accommodatie van de thuisploeg, hoe die is. We kennen Racing Mechelen als een traditieclub met een groot stadion, waar veel supporters komen en veel ambiance is. Ik heb zelf ook ooit op Racing gefloten en ken de club. Dat zijn goeie omstandigheden voor scheidsrechters om het vak te leren.”

“De scheidsrechter komt uit het noorden van Frankrijk, zijn assistenten komen uit het centrum en het zuiden. De assistenten komen vrijdag al aan in België en overnachten op hotel in Zaventem. De scheidsrechter komt zaterdag met de auto naar Mechelen.”

Ter info: er zal voor deze wedstrijd ook een 4e scheidsrechter, een Belg, aan de kant van het veld staan.

Racing Mechelen is trots dat de club op deze manier kan meewerken aan dit mooie project en wenst de scheidsrechters en hun begeleiders zaterdag veel succes!

Praktische info:
– Racing-Bocholt zaterdag om 20u op OVK
– de loketten en poorten gaan open om 18u30
– je kan hier online ook al een ticket voor deze topper kopen

Lees ook:
Kasteel Solhof en House of Drinks sponsoren de wedstrijdbal

SHP
SHP