25% meer jeugdspelers: “Er is weer standvastigheid op Racing”

Racing, dat is niet alleen de eerste ploeg, maar ook jeugd. Heel veel (diverse) jeugd! Ook in deze coronatijden kunnen honderden jongeren op onze club genieten van een gezonde dosis voetbalplezier.

Aan Ben Van Reydt, algemeen verantwoordelijke van de jeugdopleiding (AVJO), vroegen we hoe de eerste weken van het nieuwe seizoen verlopen zijn.

Ben, hoe blik je terug op de start?

“Het is een seizoensbegin met zeer veel uitdagingen: alle maatregelen die we moeten nemen, hoe we moeten reageren bij mogelijke besmettingen, specifiek materiaal aankopen,…”

“Bijvoorbeeld: we kunnen de scheidsrechters tijdens onze jeugdwedstrijdjes geen traditioneel fluitje meer geven, daarvoor hebben we knijpfluitjes moeten kopen. Maar ook ontsmettingsmiddel, handgel,… .  Elke week komen we wel iets nieuws tegen waar we een passende oplossing voor moeten zoeken.”

“Het seizoensbegin is traditioneel een zeer drukke periode: kledij passen, lidgelden ontvangen, nieuwe spelers verwelkomen, … Die zaken vallen niet weg, die moeten ook dit seizoen gebeuren bovenop dus alle extra coronamaatregelen. Dat bemoeilijkt de organisatie van bijvoorbeeld een pasdag: we kunnen op 1 avond veel minder spelers laten passen.”

“Nu we nog met veel meer zaken rekening moeten houden, moeten we ook ons korps uitbreiden. Dus bij dezen: als er mensen zijn die zich willen engageren binnen de jeugdwerking van de club, dan is dit het ideale moment!”

Op het kunstgrasveld kan er nu veel en in goeie omstandigheden op 1 veld getraind worden, in afwachting van het natuurgrasveld dat wel al mooi groen kleurt. Hoe ziet die timing eruit: vanaf wanneer kunnen we de 2 velden volledig belasten?

“Door onder meer de hittegolf heeft het inzaaien van het natuurgrasveld wat vertraging opgelopen. Het zal dus nog een tijdje duren voor dit bespeelbaar is.”

“In principe zal deze situatie nog tot Nieuwjaar aanhouden. Gelukkig kunnen we rekenen op onze connecties om een aantal trainingen extern te laten doorgaan en heeft ook het eerste elftal zijn bijdrage hiertoe geleverd door hun trainingen een uurtje te verlaten.”

“Op die manier kan er comfortabel getraind worden op het kunstgrasveld, dat nu wel zeer druk bezet is.”

Onze jeugdwerking zit al een tijdje in de lift, met meer trainers en vooral ook meer gediplomeerde trainers + goeie coördinatoren dit seizoen. Hoe loopt dat?

“Een pijnpunt dat we moesten aanpakken was de omkadering van onze jeugdtrainers, we kwamen daar handen en ogen te kort.”

“We zijn er in in de zomer in geslaagd om 2 zeer ervaren coördinatoren binnen te halen, daarmee hebben we opnieuw een grote stap vooruit gezet.”

“Ik durf te stellen dat Racing nu over een zeer sterk team van coördinatoren beschikt dat onze trainers met raad en daad kan bijstaan. Want bij de nieuwe trainers zitten gediplomeerde trainers maar ook beginnende trainers, en die moeten allemaal even goed begeleid kunnen worden.”

Er zijn ook opnieuw meer jeugdspelers. Hoe zie je die evolutie?

“Vorig jaar hadden we net geen 200 actieve jeugdspelers. In de maand april kan je als speler je “ontslag” geven en naar een andere club vertrekken. Elk jaar zien we dus een hele instroom aan nieuwe spelers in de maanden mei en juni.”

“Dit jaar ging dat, voor het eerste sinds enkele jaren, gepaard met een zeer beperkte uitstroom van jeugdspelers. Daar zijn meerdere redenen voor, maar de belangrijkste lijkt mij dat er opnieuw standvastigheid op Racing is.”

“We hebben de voorbije jaren heel veel trainers zien passeren en ook gedurende een bepaalde periode elk jaar een andere TVJO gehad. Op die manier is het moeilijk om een geloofwaardig verhaal te schrijven voor de lange termijn, ondanks de vele uren en het harde werk dat al die mensen in de club hebben geïnvesteerd.”

“Echter, sinds de aanstelling van Jan Doncos als TVJO doen we het daar gewoon beter. Het is Jans verdienste, door onder andere heel veel in dialoog te gaan met de ouders, dat die standvastigheid teruggekeerd is naar Racing en dat we daardoor eindelijk die drop-out aan spelers hebben kunnen beperken.”

“Een precies cijfer kunnen we er nu niet op plakken, want in de loop van de komende weken zal dat nog wel bijgesteld worden, omdat sommige spelertjes na enkele trainingen toch merken dat voetbal niet hun ding is en uiteindelijk niet zullen blijven voetballen. Maar we verwachten rond de 250 actieve jeugdspelers dit seizoen.”

Dat is dus een stijging van liefst 25% in een jaar tijd, dat is fenomenaal. Het zijn belangrijke maanden, want jullie gaan met onze jeugdwerking een gooi doen naar het interprovinciale label. Wat komt daarbij kijken en wat moeten we nog doen om dat label binnen te halen?

“We willen straks vooral testen waar we als jeugdopleiding staan. We moeten dit jaar sowieso een nieuwe audit ondergaan. Een audit is drie jaar geldig, en die loopt eind dit seizoen af, en dan mikken we graag hoger.”

“Onze club en onze jeugdopleiding zullen andermaal doorgelicht worden door Double Pass, en daaruit zal moeten blijken in welke mate we vooruitgang geboekt hebben ten opzichte van onze vorige audit.”

“Hopelijk zal Double Pass alle inspanningen die we gedaan hebben waarderen met een driesterren-label. Daar zullen we dit jaar, met alle extra uitdagingen erbovenop, opnieuw zeer hard voor werken.”

Bedankt, Ben, voor de update over de jeugdewerking!
Keep up the good work met al jouw collega’s!