2008-2009, stunt 2: doelman Clepkens trapt Racing de 7e hemel in

Wie herinnert zich niet het seizoen 2008-2009? Het was een seizoen waarin Racing hoog eindigde in de competitie, maar zijn supporters vooral plezier bezorgde met een geweldige bekercampagne.

De campagne begon in november 2008 en vormt de basis van een nieuwe aflevering in Racing Retro. Racing had in de 1/16e finales van de beker Germinal Beerschot uitgeloot. Een stevige eersteklasser, die op dat moment sportief weliswaar geen hoge toppen kon scheren.

De bekerwedstrijd betekende een absoluut dieptepunt voor de mannen van het Kiel, want Racing slaagde erin om met 1-4 te stunten. Goals van Verstraeten, Calicchio en Da Silva (2) brachten de groen-witte fans in een delirium.

In de 1/8e finales was Zulte Waregem aan de beurt. De ploeg van trainer Francky Dury kwam op woensdag 14 januari 2009 met knikkende knieën naar een kolkend Oscar Vankesbeeckstadion.

Het was koud die avond, en de dag ervoor waren supporters van Racing urenlang in de weer geweest om het met sneeuw bedekte veld speelklaar te maken voor een ultraspannende bekerstrijd.

“De beste ploeg van Mechelen heeft gewonnen”

Racing liet in de match zien dat het een ploeg vormde waar niet mee te sollen viel. Zulte Waregem maakte een bleke indruk en slaagde er nauwelijks in om doelman Clepkens te bedreigen.

Alleen aan het einde van de verlengingen kwamen de bezoekers echt dreigen, maar Michael Clepkens liet toen al zien dat het zijn avond zou worden.

Voor de rest was het al Racing dat de klok sloeg. Met een schitterende mentaliteit en mooi spel drong het Zulte Waregem in verschillende golven achteruit. De 1-0 werd om nog altijd onduidelijke redenen afgekeurd door scheidsrechter Nzolo.

“Give us a goal”, scandeerde de Racing-aanhang elke minuut harder. Maar ook in 120 minuten voetbal slaagde geen van beide ploegen erin om te scoren. En dus moesten penalty’s een winnaar aanwijzen.

Die strafschoppenreeks zou een echte thriller worden. Keeper Clepkens ontpopte er zich tot een ware groen-witte held door bij 9-9 de strafschop van zijn collega Sammy Bossut tegen te houden. Want zo ver was het al gekomen: alle veldspelers waren aan de beurt geweest, nu was het aan de keepers om een penalty te nemen.

Alle druk rustte nu op de schouders van Clepkens, want als hij zijn daaropvolgende penalty wél zou benutten, zou Racing met 10-9 richting kwartfinales van de Beker van België doorstromen. Wat ook gebeurde.

“Tweede stunt van Racing Mechelen en wat het bijzonderste is: het is gewoon verdiend voor Racing”, zei commentator Filip Joos. “Het bekersprookje van Racing Mechelen blijft duren. Waar een wil is, is wel degelijk een weg.”

Doelman Clepkens kwam na de overwinning voor de microfoon: “Ik heb gewoon mijn werk gedaan. De beste ploeg heeft gewonnen”, zei Clepkens. “De beste ploeg van Mechelen.”

Bekijk hier de ingekorte samenvatting van een top-avondje – link naar de Youtube-account van KRCM.