Vandaag herdenken we gestorven verzetshelden, onder wie Oscar Vankesbeeck
Vandaag, maandag 8 mei, vieren verschillende Europese landen de Duitse overgave en het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Ook België staat stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en vandaag meer bepaald bij de helden van het verzet.
In WOII stierven 15.000 Belgische verzetshelden. Geëxecuteerd, onthoofd, doodgemarteld, op straat neergeschoten…
Dikwijls waren het doodgewone burgers die buitengewone dingen deden om de bezetter een halt toe te roepen.
“Helaas zijn die verzetshelden zowat allemaal vergeten. Het is hoog tijd om dat veranderen”, zegt historicus Dany Neudt.
Op zijn Twitter-account (klik hier) zet Neudt elke dag een al dan niet vergeten verzetsstrijder in de kijker. De historicus wil zo meer aandacht kweken voor de 15.000 gestorven verzetslieden.
“Die mensen zijn in gruwelijke omstandigheden gestorven: foltering, ophanging, onthoofding en executie. Het bracht een ongelooflijk leed teweeg bij hun families die soms niet eens wisten wat er met hen was gebeurd. Het is oneerlijk ten opzichte van hen en de nabestaanden dat we daar zo weinig aandacht voor hebben”, zegt Dany Neudt.
Ook Racing Mechelen werd zwaar getroffen door de oorlog. Zo is Oscar Vankesbeeck het bekendste Racing-slachtoffer van de Duitse wreedheden.
Gestorven aan de gevolgen van Duitse wreedheden
Oscar Vankesbeeck, geboren op 17 juli 1886, was amper 18 jaar toen hij voorzitter werd van Racing.
Als delegatieleider vergezelde hij tijdens het eerste WK voetbal in 1930 in Uruguay het Belgische nationale elftal. Zeven jaar later werd Oscar Vankesbeeck voorzitter van de Belgische Voetbalbond (KBVB).
Van 1932 tot 1936 was Vankesbeeck liberaal volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Mechelen en tussen 1938 en 1941 was hij schepen in Mechelen. De Duitse bezetter zette Vankesbeeck in 1941 uit zijn schepenambt.
Als hevig patriot werd Vankesbeeck in 1942 door de Duitsers op een lijst met namen van kandidaat-gijzelaars gezet, kort erna gearresteerd door de Gestapo en opgesloten in het Fort van Breendonk.
Na zijn vrijlating stierf Oscar Vankesbeeck op 27 februari 1943 aan een leverziekte, die een gevolg was van de mishandelingen in Breendonk. Zijn begrafenis – op 1 maart 1943 – groeide uit tot een pro-Belgische betoging.
“Helden van het verzet verdienen het om herinnerd te worden”
Maandagochtend was er in het huis van François De Keersmaecker een klein herdenkingsmoment voor Oscar Vankesbeeck. De huidige Racing-voorzitter behoort tot de familie van de legendarische Oscar.
Mechels schepen van Mondiaal Beleid en Onderwijs Rina Rabau Nkandu was erbij.
“De helden van het verzet verdienen het om herinnerd te worden. We hebben veel aan hen te danken”, zegt de schepen.
“De herinnering aan hen en aan hun verleden levend houden, is ook belangrijk om als maatschappij niet in de fouten van het verleden te vervallen. Mechelaars die voor onze vrijheid gestreden hebben, verdienen onze waardering.”
“Oscar Vankesbeeck heeft op voetbalvlak veel voor onze stad betekend, maar zijn bijdrage aan het verzet is veel minder bekend. Ik ben blij dat de vzw Helden van het Verzet deze verhalen opnieuw onder de aandacht brengt en dat Racing Mechelen ook dit aspect van Oscar Vankesbeeck wil blijven belichten.”
Foto’s van het herdenkinsgmoment bij François De Keersmaecker, met schepen Rina Rabau Nkandu: